روغن زیتون در پخت و پز
روغن زیتون در پخت و پز
برای انتخاب روغن پخت و پز دو خاصیت برای روغن که بیشترین اهمیت را دارند، در نظر گرفته میشود:
- نقطه دود: دمایی که در آن، روغنها شروع به تجزیه و دود کردن میکنند.
- پایداری اکسیداتیو: اینکه روغنها چه اندازه در برابر واکنش با اکسیژن مقاوم هستند پایداری اکسیداتیو روغن را نشان میدهد.
چربیهای غیر اشباع از لحاظ ساختاری به دو نوع تک و چندگانه تقسیمبندی میشوند که نوع چندگانه، در برابر حرارت آسیبپذیری بیشتری دارد. میزان اسیدهای چرب روغن زیتون به این صورت است: ۷۳٪ اشباع نشده تک، ۱۱٪ اشباع نشده چندگانه و ۱۴٪ اشباع؛ بنابراین بیشتر اسید چربهای روغن زیتون در برابر حرارت مقاوم هستند.
بدون شک، روغن زیتون بکر بهترین و سالمترین روغن خوراکی موجود است. در رژیم غذایی سالم مدیترانهای، روغن زیتون یکی از اجزای بسیار مهم و جداییناپذیر است. روغن زیتون بکر یا فرا بکر به دلیل وجود اسیدهای چرب اشباع نشده و پلیفنلهای قوی ضد اکسیدان، میتواند در کاهش بیماریهای قلبی، کنترل فشار خون و حفظ سلامتی مغز مؤثر باشد. این روغن عموماً در سالادها، پاستاها و نانها مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، بهتر است از آن برای سرخ کردن استفاده نکنید و طبق گفته بسیاری از متخصصین تغذیه، بهترین نوع روغن برای افرادی که به کبد چرب رنج میبرند، روغن زیتون محسوب میشود. میزان مصرف مناسب روزانه روغن زیتون، طبق نظر متخصصین تغذیه، حدود ۵ قاشق چایخوری است.